Dendry Helen Akoth Ogindo

Rok narození: 1998

Potřebná částka na měsíc: 2.500 Kč

Helen je jedním ze čtyř dětí chudých křesťanských rodičů. Otec byl bez práce, matka si přivydělávala občasným šitím. Bylo pro ně stálým problémem nakrmit své děti a zaplatit jejich školné. Helen projevovala ve škole velké nadání. Od začátku byla mezi nejlepšími a toto postavení si udržovala navzdory tomu, že často nechodila do školy, protože rodina nebyla schopna zaplatit školné.

V roce 2008 jsme Helen přijali do našeho projektu a díky podpoře od českých dárců mohla přejít do kvalitní katolické školy St. Joseph School. V její dřívější škole bylo ve třídě až 70 dětí, v současné jen 25. V testech znalostí se mezi nimi umístila na 12. místě. Začala také chodit do dívčího skautského oddílu. Rodiče i ona sama byli velmi vděční za příležitost k lepšímu vzdělání.

V květnu 2009 navštívil Dendry Helen M. Klesnil: “Dendry Helen jsem měl možnost navštívit v katolické škole, do které chodí. Byl jsem přímo v její třídě a mohl jsem jí předat dárky. Také jsem mluvil s učiteli. Říkali, že Dendry je dobrá a nadaná studentka. Příští den jsem byl na návštěvě u nich doma. Bydlí v chudém domečku ze dřeva a vlnitého plechu. Doma byla maminka. Velmi mi děkovala za podporu, která Dendry umožnila chodit do lepší školy a mít lepší vzdělání. Znovu jsem potkal také Dendry. Měla velkou radost z dárků a prosila, ať vyřídím mnoho pozdravů sponzorům.”

Dendry jsme znovu navštívili v září 2011. Viděli jsme se s ní na shromáždění jejího sboru Ngong Pentecostal Church a také jsme je navštívili doma. Dendry je nyní v 8. třídě školy a vede si stále dobře. Rodiče nám velmi děkují za podporu, která umožňuje jejich dceři studovat. Otec je stále bez práce. Pracoval jako ošetřovatel a jeho snem je vystudovat medicínu.

Další návštěvu jsme uskutečnili v únoru 2015. Dendry bylo 16 let. Chodila do posledního ročníku internátní střední školy Nyakach High School. Když jsme ji navštívili, byla hodně veselá, takže se zdá, že se tam má dobře. Moc pozdravuje a děkuje za podporu, která jí umožňuje studovat kvalitní školu. Pokud to za rok dobře dopadne, ráda by pokračovala na univerzitě.


V současné době Dendry studuje na univerzitě a je vděčná za každou podporu.