Zázraky v džungli

Křty v džungli

Náš misionář Zbyněk Klinger vyrazil znovu do nikaragujské džungle zvěstovat evangelium domorodcům:

Začátkem února byla naše misie v komunitě Wiso. Misijní výjezd byl tentokrát o něco kratší. Během výjezdu onemocněly Pavla i Eliška v zázemí a Zbyněk si na loďce cestou do komunity bolestivě narazil žebra a ruku.

Wiso je komunita, ve které je asi tak 20 domků a žije tam cca 300 lidí. V komunitě Wiso je evangelická církev. Pastor Luciano ji vede už 14 let. Spolu s jeho ženou mají 5 dětí. Do církve chodí průměrně 30 stálých členů. Vyučování biblických lekcí začínalo už odpoledne, protože oblast kolem komunity není bezpečná a pastor nechtěl, aby lidé zůstávali až do setmění. V okolí se hodně přepadává. Po džungli se pohybují různé ozbrojené skupiny.

Všichni, kteří přišli v úterý na první vyučovací večer, byli křesťané. Zbyněk tedy pustil lekci o Duchu Svatém. Po vyučování byly modlitby za nemocné. Pro modlitby si přišlo asi 30 lidí. Boží Duch se mocně projevoval. Rozdalo se také ten večer hodně křesťanských zpěvníků, které jsme udělali španělsko-mayangna. Druhý den, ve středu, se pastor se Zbyňkem domluvil, že by chtěl odpolední vyučování o křtu ve vodě, a na to chtěl ve čtvrtek navázat křtem. Ve středu ráno šel Zbyněk s pastorem navštěvovat domky v komunitě. Rozdávali nahrané přístroje s vyučováním, také USB flash, a zvali na odpolední shromáždění. Modlili se i za nemocné.

Na cestě, jak šli po domech, potkali skupinu 6 mužů. Muži nesli v plachtě bezvládné tělo. Zbyněk a pastor skupinu zastavili, že se budou modlit. V plachtě bylo tělo ženy. Muži plakali, a ani se nechtěli zastavit, že je situace vážná, že žena vlastně umírá, a že spěchají do zdravotního střediska. Přišli z vedlejší komunity, asi hodinu cesty džunglí, a nesli ženu do zdravotního střediska ve Wiso. Tělo ženy bylo studené, měla zavřené oči a nejevila žádné známky života. Zbyněk jí vložil ruce na hlavu a začal se za ni modlit, pastor stál vedle něj a také se modlil. Tělo se zahřálo a začalo se v plachtě hýbat. Muži pak donesli ženu do zdravotního střediska, tam dostala výživu a ze střediska odešla po svých.

Mluvili jsme telefonicky s pastorem týden poté. Potvrdil, že žena byla na pokraji smrti a že je teď úplně uzdravená a v pořádku. Manžel té ženy pak chodil do církve na všechny vyučování, obnovil svůj vztah s Bohem a byl i na večeři Páně.

Muž uzdravený z hluchoty

Ve středu odpoledne přišlo na vyučování více lidí, než v úterý. V modlitbách za uzdravení byla zjevně větší Boží moc a Boží přítomnost. Lidé byli osvobozováni od démonského působení a uzdravováni.  Někteří zvraceli i krev. Ve čtvrtek ráno bylo pokřtěno 6 duší. Pět dětí zhruba ve věku 10-13 let a jeden mladý chlapec.  Ve čtvrtek odpoledne na vyučování přišlo přes 50 lidí a asi 30 lidí přijímalo večeři Páně.  Někteří šli i 1,5 hodiny pěšky džunglí, aby mohli do církve přijít. Každý den na vyučování chodil muž, který byl před 7 lety uzdraven. V říjnu v roce 2013, když naše misie jezdila po komunitách a rozdávala letáčky, byl při modlitbě uzdraven z hluchoty. Uzdravení je trvalé, stále dobře slyší, je členem církve u pastora Luciana.

Děkujeme za vaše modlitby. Děkujeme za vaši účast v misii a žehnáme vám radostí, že máte podíl v misii mezi lidem Mayangna Sauni Bu. Další misijní výjezd je plánován na březen.

Manželé Klingerovi