Čekání na semaforu pokračuje

Budoucí biblická škola v Ame

Cesta misijního týmu do námi podporovaného projektu biblické školy v Jižním Súdánu musela být prozatím odložena.

Vážení a milí přátelé Jižního Súdánu, dovolte, abychom vás seznámili s novým vývojem u „dalekých i blízkých“, tedy v Jižním Súdánu i v našem spolku.

Politická situace v zemi je přes podepsání mírové dohody stále složitá. Přesto jsme ve spolupráci s Evangelikálním teologickým seminářem (ETS) na letošní červen plánovali po delší době větší výpravu – chtěli jsme přiložit ruku k budování biblické školy v Ame, a zároveň již také vést biblické vyučování v rozestavěném areálu. V plánu byla také návštěva zdravotního a misijního střediska v kmeni Ofirika s promítáním filmu Ježíš ve vesnicích. Součástí výpravy mělo být také natočení dokumentárního filmu profesionální kamerou. Podařilo se sestavit čtyřčlenný tým. Přípravy na cestu byly v plném proudu, když nás (jako celý svět) zaskočila pandemie. Cestu jsme tedy museli odložit. Naštěstí bez finančních škod, protože jsme zatím nekupovali letenky. Všechno, co je připraveno, včetně absolvovaných očkování, přijde vhod, jakmile bude cesta volná.

Svým způsobem, v tomto režimu neustálého „očekávání“ pracujeme už léta. Je to, jako bychom stáli na červené, motor běží, noha lehce na plynu, oči upřené na semafor, kdy blikne oranžová,… zelená. Jiné je jen to, že zatím vždy, pokud byly překážky, tak na straně Jižního Súdánu, zatímco teď máme „červenou“ i na naší hranici. Vnitřní nastavení ale zůstává – připravovat se a vyrazit, jak jen to bude možné.

Také v Jižním Súdánu jsou teď zavedena opatření proti koronaviru – je omezeno cestování a jsou uzavřené hranice. Případy nákazy Covid-19 byly potvrzeny i v Toritu. Všichni naši milí jsou v pořádku, zdravotní sestřička Joan absolvovala školení o koronavirové infekci. Také spolu s Jonášem strávili ještě před epidemií pár týdnů dovolené doma v Ugandě. Se všemi místními jsme v kontaktu, situaci na místě sledujeme a vyhodnocujeme. Přichází také znepokojivé zprávy o přemnožení kobylek ve východní Africe a hrozícím hladomoru… „Tvoje milosrdenství, Hospodine, buď s námi; na tebe s důvěrou očekáváme.“ (Ž 33,22)

Prosíme o modlitby za Jižní Súdán, za naše milé spolupracovníky tam, za sirotky, za plánovanou výpravu. Také prosíme o modlitby za Víta Šmajstrlu, místopředsedu spolku, který těžce onemocněl a absolvuje nyní chemoterapii.

Rostislav Staněk, Spolek pro Jižní Súdán

Poslední zprávy z Jižního Súdánu: