Naše keňská misionářka Radka Rusínová čelí novým koronavirovým výzvám

Radka s dětmi

Po rychlém přestěhování těsně před Vánocemi byl pro nás leden velice náročný. Museli jsme v novém domě dobudovat rozvody vody a elektřiny, které byly zastaralé a pro větší rodinu zcela nevyhovující. Také jsme museli znovu postavit přístřešky pro veškeré domácí chovné zvířectvo. Děti si zvykly na nové místo velice rychle a dojezd pro děti navštěvující základní školu se o něco zkrátil, což je pro nás výhodou. Naše dcera Kačenka a také Abigail začaly chodit do přípravné třídy na základní škole. U nás v Čechách je to mateřská školka, kde si děti převážně hrají a formou her se učí základním dovednostem. Zde v Keni máme britský systém školství, a tak děti, které navštěvují tuto předškolní třídu, si také hrají, ale mimo jiné se zde učí psát a počítat. K nástupu do první třídy to už musí umět, a tak máme doma nyní dvě malé školačky.

Po několika týdnech na novém místě se nám podařilo zabydlet a ustálit chod domácnosti a farmy. Stálo nás to mnoho sil i finančních prostředků. Díky Bohu se nám podařilo nainstalovat solární zařízení a jeho rozvod v domě tak, že nám nyní slouží při výpadku elektřiny, což se stává velice často. Pokládám za úspěch, že skupina našich dětí navštěvujících základní školu vyhrála první místo v celokrajské vědomostní soutěži.

Děti s cenou

V průběhu února naše Kačenka vážně onemocněla. Nejdřív to vypadalo na respirační onemocnění z nachlazení, později se prokázalo, že se do toho vmísila malárie. Byla na tom velice špatně, několik dní odmítala i jíst. V jednu chvíli to vypadalo, že jí ztrácíme. Ben během nemoci zanechal své práce a věnoval se plně naší dceři. Modlili jsme se za její uzdravení i s modlitební podporou z Čech. Bůh se oslavil a vyslyšel naše modlitby. Ze dne na den došlo k velkému průlomu. Druhý den začala pomalu jíst, a den následující se už zajímala o své okolí. Další den byla naprosto zdravá a v plné síle, a tak po krátkém odpočinku mohla opět nastoupit výuku ve škole.

Naše zvířecí farma se rozšířila o chovný pár koz, a také jsme pořídili dva páry hus. Z důvodu větší ochrany našeho domu a majetku jsme si díky vám pořídili druhého hlídacího psa. Pokračujeme dále ve spolupráci s místním farmářem Davidem, který nám hodně pomáhá a můžeme mu důvěřovat. Zatím nemáme vlastní půdu, a tak jsem dala Davidovi semena zeleniny, které může na své půdě zasít. U nás se daří pěstovat hlavně rajčata a papriky. Chceme ještě zasadit zelí a nějakou listovou zeleninu. Zatím jsme zaseli kořenovou zeleninu, ale té se tu moc nedaří.

Starší děvčata, která u nás bydlí, učím vařit českou kuchyni. Nejšikovnější je Sára, která už sama zvládne uvařit houbovou omáčku. Některá děvčata jsou šikovná na atletiku, hlavně na běh. Každý den vstáváme s dětmi v 5 hodin, a na dvorku, než pustíme zvířata ven, mají rozcvičku a pak běhají kolečka na rozehřátí. Poté si děvčata nasadí roušky, berou si dva psy na vodítko a běží na nedaleké hřiště, kde Sára trénuje sprint a Kangogo zase vytrvalostní běh. Po jejich návratu začíná všední den. Aky s Bajronem a mladšími dětmi jdou nakrmit a napojit zvířata. Adnan je naším velkým pomocníkem. Udělal nám doma několik nových elektrických zásuvek, protože jsme jich měli nedostatek. Také je velice zručný při jakékoliv opravě na venkovních ubytovacích zařízeních a příbytcích pro zvířata.

Začátkem března, kdy se celosvětově začala šířit pandemie koronaviru, jsme intenzivně začali sledovat dění kolem nákazy a šíření viru. Sledovali jsme počínající opatření v ČR. U nás v Keni v té době nebyla o viru ani zmínka. Po pár dnech se však situace začala měnit a keňská vláda začala dělat rychlá opatření. Jedním z prvních bylo, že uzavřeli všechny školy. Museli jsme rychle vyřešit, kam umístíme děti, které máme v projektu. Některé jsme odvezli k opatrovníkům. K nám domů jsme vzali dvanáct dětí.

V současné době kvůli omezení pohybu nemůžeme jezdit do sborů a kázat. Děláme proto malá shromáždění doma s dětmi. Děti také vyučuji a vedu je v poznání Bible. Jsem ve spojení s několika přáteli v Čechách, se kterými se pravidelně modlíme. Celá naše rodina prochází tímto obdobím dobře, jsme v pořádku. Vyjíždíme ven z domu s manželem pouze v nejnutnějších případech, na nákupy, do nemocnice  nebo na neodkladné pochůzky. Před pár dny, když se dalo ještě cestovat, jsme naši farmu rozšířili o dvě ovečky a jednoho beránka.

Děkujeme sdružení českých misijních organizací misie.cz za velmi štědrý dar, díky kterému jsme prozatím začali opravovat podlahy králíkáren. Děkujeme také CBH Chomutov za finanční podporu v době největší krize. Poděkování také všem příznivcům, modlitebníkům, sponzorům, a sourozencům v Kristu.

Bůh vám žehnej, láska Pánova ať je s vámi.

Radka Rusínová

Poslední zprávy od Radky: