Radka Rusínová začala v Keni s domácí školou

Radčina domácí škola

Situace se u nás mění každým dnem. Jsou tu nové zprávy, nařízení a výzvy, kterým musíme čelit. Vláda neustále zpřísňuje pravidla vycházení a máme povinnost nošení roušek. Jsou oblasti, které jsou úplně uzavřené v karanténě. Modlíme se za to, aby se toto nejtvrdší opatření netýkalo oblasti, kde bydlíme.

Při posledním nákupu nás vítal prodavač v marketu s teploměrem v ruce, aby nám změřil teplotu. Vzhledem k tomu, že jsem v té době bojovala s malárií, měla jsem ji trochu zvýšeno. Po vysvětlení, jak to se mnou je, se usmál a pustil mě s manželem do obchodu. Štěstí v tomto čase je, že zde žiji již několik let, a v místech, kde se pohybujeme, nás lidé dobře znají.

Po zvážení situace kolem uzavřených škol a s výhledem, že budou uzavřené delší dobu, jsme se rozhodli začít s domácím vyučováním pro děti, které jsou ubytované u nás doma. Prozatím jsme dělali občasné vyučování, čtení a počty, ale to nestačí. Oslovila jsem místní učitelku Conie, která ve škole vyučuje nižší školní stupeň, zda by mohla děti učit u nás doma. Kačenka a Ebi jí znají, je to jejich učitelka třídní učitelka. Conie bydlí na druhém konci města, a tak jí každý den Ben vozí k nám a zpět domů. Pro ostatní starší děti jsem domluvila učitele ze střední školy. A tak od prvního květnového týdne máme doma školu. Mladší děti se učí v obýváku, a starší děti mají vyučování na zastřešené verandě. Ukazuje se, že to bylo dobré rozhodnutí. Děti to moc baví, oba učitele milují, a v obou třídách panuje dobrá nálada. Děti jsou spokojené a pro nás je to velkým přínosem, mají určitý režim a nezameškají moc vyučovací látky. Výuka je na velmi dobré úrovni a řekla bych, že se takhle naučí mnohem víc než ve škole. Učitelé jsou také spokojeni.  Do budoucna bych chtěla otevřít vlastní školu, a oba učitelé předběžně souhlasili, že by u nás vyučovali. Máme k dispozici spoustu výukového materiálu, některý jsem si přivezla z České republiky, další materiály pro první stupeň jsem vyrobila sama doma. Moc děkuji lidem, kteří mi pomáhají získat další podklady pro výuku, které mi posílají přes internet k tisku. Hlavně pro výuku matematiky, geometrie, psaní atd. Větší děti učím také pomocí chytrého telefonu vyhledávat po internetu informace o jejich zemi, kmenech, přírodě a podobně. Více informací o domácí škole mohou zájemci najít na mém facebookovém profilu, kde zveřejňuji aktuální videa z vyučování.

V Keni je nyní období dešťů. Každý den prší několik hodin. Před pár dny se řeky vylily. Jednu řeku máme asi 1 km od domu, voda zatopila most, a nedalo se dva dny projet na druhou stranu. Jezdili jsme se dívat, kam až voda bude stoupat. Modlili jsme se, aby se nedostala až k nám. Po třech dnech začala hladina pomalu klesat, a my jsme si oddychli. Kvůli záplavě nám shnila úroda ovsa, který jsme si zasadili u farmáře Davida. Oves už vzrostl a šel do klasů, ale nestačil dozrát. Část jsme sice stačili sklidit, ale většina úrody přišla nazmar. Co se týká chovu, máme nové přírůstky, první odchov holubů, vylíhla se nová kachňata a přikoupili jsme do stáda dvě husy.

Měla jsem několik týdnů problém s nohou, rána se otevřela a byla větší a větší. Děkuji Bohu za vyslyšené modlitby. Noha se začala uzdravovat, rána se uzavřela a pomalu se hojí.

Děkuji každý den Bohu za to, že nás vede, ochraňuje. Děkuji všem za podporu, bez které bychom to tu nezvládli. Pán s vámi.

Radka, Ben, Kačenka

Poslední zprávy od Radky: