Klingerovi úspěšně nahráli nové biblické programy pro kmen Miskito

Rodina Klingerových

Zdravíme křesťany v České republice. Na začátku tohoto dopisu vám chceme dát několik málo informací. Nikaragujská kultura a populace je mix tří kultur. První z nich je domorodá indiánská kultura, tvořená ze sedmi základních kmenů: Chorotegové, Cacaopera Matagalpové, Ocanxiu Sutiaba, a Nahoa Nahuatl (aztékové), Miskito, Sumu Mayangna a Rama. Tou druhou je africká kultura – Kreolové a Garifuna; a konečně třetí, španělská kultura.

Největší skupina domorodců, kteří stále mluví svým původním jazykem, jsou miskito. Oblast miskito zasahuje z Nikaragui až do Hondurasu. Jedná se asi o 180 000 lidí. Podle dostupných informací roku 1847 přišli bratři z Herrnhutu i do Nikaraguy, kde pokřtili největší a nejsilnější indiánský kmen Miskitů.

S radostí s vámi sdílíme dobrou zprávu, že jsme začali nový biblický audio projekt právě pro domorodce miskito. Koncem října a začátkem listopadu jsme nahrávali biblické audio vyučování základů a také svědectví a kázání španělsko-miskito. Přijel k nám bratr Ricardo z kmene miskito a vše překládal do jeho rodného jazyka. Na nahrávání se podílel i bratr Lester, který vyučování četl španělsky a Ricardo to překládal. Také jsme nahrávali kázání a svědectví našeho pastora a jeho ženy, a ještě s námi nahrávali kázání a svědectví jeden bratr z Venezuely a jeho žena z USA, a ještě se nahrávání účastnila jedna další sestra. Teď budeme nahrávky zpracovávat, stříhat, spojovat a přidáme miskito chvály. Předpokládáme, že to bude práce na několik měsíců.

Mezitím, co probíhalo nahrávání, udeřil na Nikaraguu silný hurikán Eta. Pustošil na pobřeží Karibského moře. Tam právě žijí hlavně domorodci Miskito. Některé komunity při řece Wava hurikán zničil. Také velké město Puerto Cabezas (Bilwi) bylo hurikánem zpustošené. Díky Bohu kromě 2 horníků v dole, nepřišel nikdo další o život. Lidé byli evakuováni v provizorních prostorách. Ale neměli žádné jídlo ani vodu. Po hurikánu několik dní silně pršelo.

Když se do nejvíce postižených míst začala dostávat potravinová a humanitární pomoc, (pomáhal hlavně Červený kříž, různé humanitární organizace, církve, ale i jednotliví lidé, každý dával, co mohl) a když se lidé začali navracet do trosek svých domů a začali s obnovou, přišel další silný hurikán Iota. Jeho síla se zmenšila nad vnitrozemím, ale přesto byl mnohem mnohem ničivější než ten první. Stouply řeky, uplavaly mosty, byly velké záplavy, sesuvy půdy, a na lidi padaly podmáčené stromy. Tisíce lidí zachránily holé životy a jsou bez domova. V Nikaragui bylo oficiálně potvrzeno 21 obětí. Pravděpodobně jich bude mnohem více. Hurikán Eta i Iota ničily i v ostatních státech střední Ameriky. Oby hurikány zničily úrodu základních potravin, která je tak důležitá pro zemědělské státy, jako je Nikaragua. Tady není téměř žádný průmysl. Indiáni ve vnitrozemí v džungli přišli o své domy. Zničil je vítr, nebo je odnesla řeka. Také uhynula hospodářská zvířata a úroda je zničená. Banánovníky polámané a lidé mají hlad. 

Díky Bohu za pomoc, kterou sem posílají bohaté země. Finanční, potravinovou, humanitární. My jsme v pořádku. Děkujeme za vaše modlitby i veškerou vaši účast v misii mezi domorodci v Nikaragui.

S pozdravem

Klingerovi

Poslední zprávy od Klingerů: