V Jižním Súdánu se otevírají školy

Nové zprávy od námi podporovaného Spolku pro Jižní Súdán:

Dobrou zprávou je, že v Jižním Súdánu se znovu otvírají školy a začal tedy zápis i do „naší nové školy“ v misijním centru v Amee. Uvolnili jsme platy pro šest budoucích učitelů (po 25 dolarech měsíčně) a těšíme se na začátek vyučování. Situace se sirotky se po rozvolňování epidemických opatření teprve ujasňuje. Řada dětí je nyní provizorně umístěna v náhradních rodinách (sám br. Bernard se stará o tři). Spolu s Nadací
mezinárodní potřeby situaci monitorujeme a budeme vás informovat.
Do Amee dorazil náš poštovní balík s léky pro zdravotní středisko. Radujeme se z obnovení poštovního spojení, které bylo loni kvůli epidemii téměř nemožné. Připomínáme, že momentálně podporujeme studium druhé „naší“ zdravotní sestry – sestry Helen, manželky Solomona – v Ugandě). V Ugandě nyní pobývá také zdravotní sestra Joan, která si zde obnovuje svou licenci.
Nadále podporujeme poskytování potravinové pomoci místním. Kvůli přemnožení kobylek, zničení úrody a akutní nouzi jsme přispěli částkou 100 000 Kč na dodávku „rizota“ ve spolupráci s českým nadačním fondem Krmte hladové (1 porce rizota stojí přibližně 1 Kč!). Zároveň přitom podporujeme, ve spolupráci s Diakonií CB, zemědělský program dlouhodobé potravinové soběstačnosti v Amee.
Očkování proti covidu v JS postupuje pomalu, ale i tak epidemie slábne, a tak s nadějí sledujeme vývoj v zemi z hlediska možného cestování.

Poslední zprávy: