Předvánoční zprávy od Radky Rusínové z Keni

V tomto adventním čase se opět po krátké odmlce ozývám se zprávičkami. Vánoční přípravy se už u nás chýlí ke konci, cukroví mám již napečeno, většinu dárků koupených a již zabalených, stromeček je ozdoben. Nyní nás čekají hlavní starosti, co se týká peněz na vánoční jídlo, shánění ryb a popřípadě řízků. Žel ceny stejně jako v České republice, tak i v Keni astronomicky vyletěly nahoru, nejen za pohonné hmoty, elektřinu ale také výrazně zdražilo jídlo. Díky sponzorskému daru skrze NFKMS jsme mohli zakoupit nový motor pro naše stárnoucí auto. Starý motor byl již opravdu na odpis. Nyní auto čeká na jeho výměnu a ještě další nezbytné opravy. Moc za tento dar děkujeme.

Naší fence Nitě se narodilo šest štěňat, po našem Tysonovi. Naneštěstí čtyři štěňata krátce po porodu zalehla, takže se nám podařilo zachránit a odchovat dva psí kluky. Za dva týdny už půjdou štěňata k novým majitelům. Jsme asi jediní chovatelé zde, kteří nekupírují psům ocásky. Dále se nám narodila kůzlata, housata a kachňata dovršila dospělost. Mohli jsme si tudíž zpestřit jídelníček několika samci z každého chovu. Prodali jsme jednoho letošního beránka a druhého jsme si ponechali k jídlu. Prodali jsme dva chovné kozlíky a další dva čekají na prodej. Také se nám rozmnožili králíci a přibylo několik mladých morčat. Oslici učíme vozit děti. Bohužel jsme zjistili, že není březí, jak jsme si mysleli, ale že je pouze dobře vyžraná.

Po prodělané žluté zimnici u mě i Bena se naše fyzická aktivita snížila natolik, že jsme došli k závěru, že potřebujeme pomoc. Najali jsme si proto dva pomocníky – zaměstnance na výpomoc. Jeden pomáhá na farmě se zvířaty a druhý nám vypomáhá v domácnosti.

Děti jsou v současné době ve škole, druhý trimestr jim končí den před vánoci. Bohužel kvůli Covidu děti přišly o dva měsíce prázdnin, které mívají za běžného provozu školy v listopadu a prosinci. Děti se hned po Novém roce 2. ledna vrací do škol. Letos ukončil úspěšně vyšší odbornou školu Samson, obor učitel. Druhý, kdo skončil, je Adnan, obor elektrikář. Ještě však příští rok bude studovat jeden rok nástavbu na obor opravář domácích elektrospotřebičů. Po dokončení dostane na závěr titul mistra ve svém oboru. A tak má dobrou vyhlídku, že si vydělá více peněz a bude moci uživit celou rodinu, nedávno se mu narodil syn. V jeho věku je to tu běžné, dovršil 25 roků. Na Adnana jsme velmi hrdí, protože si již zařídil malý byznys. Vybírá ze svého pozemku kameny, ty roztlouká a následně prodává ke stavebním účelům. Po smrti svého otce zdědil pár krav a ovcí, od nás získal do chovu berana. Přivydělává si také prodejem mléka. Máme velkou radost, že se u nás naučil farmařit, pracovat se dřevem, a naučil se pracovat s elektrickými pracovními nástroji. Naučil se i domácí práce, Adnan je dobře připravený na život, práci a aby uživil rodinu.

V neděli většinou kážeme v místní církvi u nás ve městě. Výjimečně hostujeme v jiných církvích. Získali jsme nové dva praporky ke chvalám, a tak jsme zavedli chvály s praporky ve sboru. Nyní máme dva stříbrné a dva modré, dárcům za ně děkujeme.

Moc si vážíme každého sponzora i modlitebníka, obzvláště v této nelehké době, kdy na všechny doléhá situace kolem Covidu.

Přejeme všem klidný adventní čas.       

Radka Rusínová a Ben, Kačka a Ebi

Nejnovější zprávy od Radky: